fbpx Skip to content

De voorbereidingen voor 12 oktober zijn in volle gang en wat gaat het een bijzondere dag worden! De reacties zijn vanuit elke hoek positief als we uitleggen wat de dag gaat inhouden, wat ons doel is en waarom wij het zien als `onze’ taak om deze dag te organiseren.  Dat maakt ons enthousiasme natuurlijk alleen maar weer groter om nog meer ons best te doen zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Alweer een jaar of 7 geleden heb ik de opleiding gedaan tot Topdog trainer. Ik ben het samenwerken met mijn honden gaan combineren met mijn baan als senior jeugdzorgwerker en zo is CoHond ontstaan. In de afgelopen jaren heb ik veel `vlieguren’ gemaakt als Topdog trainer & coach met hond, allemaal in combinatie met mijn rol als jeugdzorgwerker. Ondertussen ben ik SKJ geregistreerd als jeugd- en gezinsproffessional en geef ik zelf samen met Rob Mos van Mens en Hond concultancy de opleding tot Topdog trainer. Daar waar alles begon voor mij, in combinatie met mijn werk bij Lijn5.

Tijdens de afgelopen jaren heb ik veel verschillende mensen mogen ontmoeten en merkte ik dat er heel veel mooie mensen zijn die goed en verantwoord samenwerken met hun hond(en) en dat de ontwikkelingen in het werkveld ineens heel hard gaat. En niet alleen met honden. Er wordt ook `gewerkt’ met paarden, ezels, konijnen en zelfs de alpaca’s waren laatst in het nieuws als nieuwe hype om mee te wandelen om zo stress te verminderen. Maar aangezien mijn expertise ligt op het gebied van het samenwerken met honden beperk ik mij tot die groep.

Helaas zie ik ook veel goed bedoelde initiatieven van mensen die hun honden meenemen naar verschillende doelgroepen zonder dat ze daar een cursus of opleiding voor hebben gevolgd. Mede daardoor worden signalen die honden uitzenden niet altijd gezien en wordt er soms te weinig stilgestaan bij het welzijn van het dier. Een praktijkvoorbeeld dat ik recent meemaakte: een puberpup van een aantal maanden die voor pampus in een klaslokaal lag en nog net aan kon kwispelen vanwege de aanwezigheid (de hele dag zonder afzonderingsruimte) in een klas met jongeren die externaliserende problematieken hebben. Hij was zo moe omdat hij ook uitgelaten was door de leerlingen (ik neem aan zonder toezicht van het baasje). Je kan je afvragen of dit verantwoord is voor de puberpup en de jongeren. En hoe merk je in het dagelijks leven thuis of deze `werk’dagen niet tot veelvuldige stress leidt? Wat als hij `gedragsproblemen’ gaat laten zien, kan dat dan ook door deze dagen komen? Een basiscursus tot dierbegeleider is al in 2 dagen te behalen (bijvoorbeeld bij Pets4care).

Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van honden op het welzijn van mensen. Deze resultaten zijn veelal positief en allerlei type hulphonden worden opgeleid. Hulphonden zijn er in allerlei soorten en maten. Van PTSS honden (post traumatische stress stoornis),  autisme geleide honden, therapiehonden, diabetes honden tot zelfs honden die kanker in een vroegtijdig stadium kunnen opsporen. Hoe mooi dat honden ons als mensen zo kunnen helpen. Maar heeft dit ook een keerzijde? Is het niet zo dat wij als mensen hier in het westen al zo ver van de natuur vandaan staan dat wij dieren niet altijd meer goed `zien en lezen’? En tot hoe ver ga je met het inzetten van je hond om de mens te `dienen’? Dat zijn vragen waar organisaties zoals AAIZOO (https://aaizoo.nl/) gelukkig ook druk mee zijn om te onderzoeken. En er zijn mensen druk bezig met het ontwikkelen van richtlijnen voor opleidingen, het professionaliseren van het werkveld en het welzijn van de dieren. Zo komt er een accreditatie voor erkende opleidingen. Deze accreditatie komt van het IvA (Instituut voor Antrozoölogie). Als je die hebt straks dan is de opleiding ook erkend door de Europese organisatie voor diergeleide therapie (ESAATH) en de Wereldorganisatie voor Antrozoölogie (ISAATH). Iemand die vanuit ons land al jaren zeer actief is op dit vlak is Prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers.

Ik citeer: Sinds juni 2013 is zij bijzonder hoogleraar Antrozoölogie (Human Animal Interaction studies) aan de Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit in Nederland. Ze is GZ psycholoog en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op de invloed van het hebben van huisdieren op de kwaliteit van leven van ouderen. Ze werkte als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, werkte daarnaast enige jaren part-time in de ouderenpsychiatrie en in eigen praktijk. Ze is medeoprichter en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie, is President van IAHAIO – International Association of Human Animal Interaction Organizations en is bestuurslid van ISAZ (International Society of Anthrozoology). Ze is oprichter en bestuurslid van de ‘Stichting Cirkel van Geweld’ www.cirkelvangeweld.nl, over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Ze is o.a. Fellow van the Institute for Human Animal Connections, Graduate School of Social Work, University of Denver, Colorado University in Denver, U.S.A. (sinds 2010) en Lid van de Advisory Board van Green Chimneys, New York, USA ( 2012). (Bron: https://instituutvoorantrozoologie.nl/).

Met een beetje zweet in de handjes belde ik afgelopen week naar prof. dr. Marie-José Enders-Slegers om onze plannen voor te leggen. Ze reageerde positief op ons initiatief en ziet ook de meerwaarde er van in.

Thank god, we kunnen doorgaan met onze plannen ;-).

Op 12 oktober zullen we de brug slaan tussen (toekomstige)werkers, verschillende werkvelden en mensen die zich achter de schermen bezig houden met alles wat bij `ons’ werk komt kijken. Goed opgeleide mensen van de werkvloer gaan workshops geven om te laten zien hoe we samenwerken met onze honden. We laten zoveel mogelijk verschillende vormen van samenwerking zien wat te maken heeft met de domeinen gezondheidszorg, maatschappelijke hulpverlening, het onderwijs, persoonlijke ontwikkeling (coaching). We vertellen graag over de (bijna)geaccrediteerde opleidingen en waar goede kennis te halen is. Je krijgt antwoorden op de vragen waar je op moet letten als je zelf wil gaan samenwerken met je hond of wat handig is als je een vrijwilligers clubje wil opzetten om bepaalde doelgroepen te bezoeken met je dier(en).

Voor `ons’, mensen van het werkveld is het een mooie dag om met elkaar te verbinden. Om samen te staan voor één belang: het welzijn van de honden en het inperken van `wildgroei’ en ongelukken. Leren van elkaar en elkaar blijven bevragen.

Ervaring delen is kennis vermenigvuldigen.

Het programma is in de maak maar met trots kunnen we aankondigen dat de R.E.A.D. vertegenwoordigd zal zijn, net als Dokter Snuffel, Herstel op Poten, Coachhond, Heica-coaching, Mudita hond & mens, Hondenkracht en natuurlijk is Rob Mos er ook vanuit Mens en hond consultancy. Tevens doen we ons best om iemand vanuit AAIZOO of het IVA te komen laten vertellen over de nieuwste ontwikkelingen rondom de richtlijnen en kwaliteitseisen.

Ideeën zijn welkom via de mail: organisatie@cohond.nl
Alle informatie zoals het programma en de link om tickets te bestellen voor de workshops zal via social media verspreid worden.

Ik heb er ongelofelijk veel zin in. Tot dan!

Margot (& natuurlijk namens Simone)

 

 

 

 

 

Back To Top