fbpx Skip to content

Sepp draait zich naar de deelnemer toe en begint te blaffen, daarmee geeft hij aan dat hij niet helemaal snapt wat de bedoeling van de opdracht is. Blijkbaar is het niet helemaal duidelijk voor hem wat er van hem wordt verwacht. De deelnemer pakt even een paar seconde rust en begeleidt Sepp vervolgens keurig en duidelijk door de opdracht. Je ziet aan Sepp dat hij het leuk vindt en de deelnemer glimt van trots nadat hij het parcours heeft afgelegd. Het parcours dat klaargezet was door zijn vader.

Ook al werk ik met psychosociaal hulphonden, ik ben en blijf een jeugdzorgwerker. Bijna vijftien jaar heb ik bij Lijn5 gewerkt waarvan de laatste vier jaar in combinatie met CoHond. Alle ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan vallen samen nu ik met CoHond ook steeds meer systemisch werk. De deelnemer die met Sepp aan het werk was deed dit samen met zijn vader. Zonder te veel in te gaan op de inhoud was het thema van de coach sessie; communiceren. Tijdens de TOPDOG training die ik aan de deelnemer heb gegeven is dit natuurlijk uitgebreid aan de orde geweest. Maar hoe vertaal je dat naar de dagelijkse praktijk?

Het helpt om het systeem waar de jongere zich in bevindt mee te nemen in het proces. Daarom train/coach ik steeds vaker met gezinsleden er bij. Systemisch werken met een hond heeft veel voordelen ten opzichte van systemisch werken zonder hond. Ik heb de voordelen van systemisch werken met een (psychosociaal)hulphond op een rijtje gezet.

  1. Jongeren die eerder niet open staan voor hulp zijn vaak wel gemotiveerd als  het met een hond is. Zeker pubers hebben niet altijd zin om hulp te ontvangen. Al helemaal niet als er een ouder bij is. Toch is het soms handig om de nieuw geleerde vaardigheden, bijvoorbeeld na een TOPDOG training, direct toe te passen in de praktijk. Dit helpt om patronen in systemen te doorbreken. Werken met een hond vinden de meeste jongeren wel leuk waardoor ze sneller intern gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Ook met hun ouder(s) er bij. Systemen die voor hulpverleners soms wat lastig te benaderen zijn staan op deze manier ook sneller open voor hulp van buitenaf.
  2. Een hond geeft geen mening, vult niet in en geeft geen oordeel. Als trainer/coach kan je objectief waarnemen wat de hond je `verteld’ door middel van zijn lichaamstaal en dit kan je teruggeven aan de deelnemer. Het is voor jongeren en hun ouder(s) heel belangrijk dat je als trainer/coach geen oordeel hebt over hetgeen je ziet gebeuren. Als de deelnemer handvatten krijgt hoe hij/zij dingen anders kan doen om een beter samenwerking te krijgen zien ze dit direct terug aan de reactie van de hond. Hij zal beter/sneller luisteren of vrolijker reageren. Dit geeft direct zelfvertrouwen en de uitnodiging om deze nieuwe vaardigheden vaker toe te passen in de praktijk.
  3. Er is (weer) plezier met elkaar. Dat kan de soms wat negatieve patronen in het systeem al doorbreken.
  4. De deelnemers geven elkaar weer spontaan complimenten. Door met een hond te werken doe je als trainer/coach direct een beroep op het geven van complimenten. In eerste instantie naar de hond maar zonder teveel aandacht aan te geven wordt het door middel van de coaching verlegd van de hond naar elkaar.  En zeg nou zelf, complimenten geven en krijgen is het leukste en soms het moeilijkste wat er is als een systeem wat vast dreigt te raken.
  5. De deelnemers worden op een ongedwongen manier `gedwongen’ om positief en constructief met elkaar te communiceren. Door samenwerkingsopdrachten te doen met een hond worden de deelnemers `gedwongen’ om op wat voor een manier dan ook met elkaar te communiceren. Hoe constructiever dit gaat, hoe enthousiaster de hond zal reageren en hoe sneller hij de opdracht zal uitvoeren en laten zien hoeveel plezier hij hier in heeft.

Need I say more?

Voor dit traject heb ik de samenwerking opzocht met Suzanne, de kwispelcoach. Sepp is haar hond. Sepp is ontzettend leergierige, enthousiaste en onbevangen hond. Door vader en zoon met een onbekende hond en coach te laten werken (die het systeem niet kent), heb ik rustig kunnen observeren. Naar aanleiding van deze bijeenkomst zullen er nog een aantal volgen.

Ik heb mooie patronen gezien maar bovenal heb ik gezien hoeveel plezier de coaching hun beide oplevert!

Back To Top