Als specialisten in Animal Assisted Treatment (AATx), voorheen bekend als Animal Assisted Therapy, vormen wij het verbindende element tussen dierwelzijn en effectieve interventies. Wij combineren onze expertise in hondengedrag, jarenlange ervaring als opleiders en onze achtergrond in de (jeugd)hulpverlening met therapeutische vakkennis.
Professioneel samenwerken met honden in pedagogische en therapeutische contexten.
CoHond biedt met Co Impact een complete Animal Assisted Treatment (AATx) opleiding voor professionals werkzaam in de zorg, het onderwijs, (jeugd)hulpverlening of psychiatrie. In deze intensieve, praktijkgerichte opleiding leer je hoe je de unieke kracht van de mens-hond relatie diervriendelijk én professioneel kunt inzetten om betekenisvolle resultaten te behalen met je cliënten.
Co Impact is ontwikkeld voor professionals die een gedegen basis willen leggen voor hun werk met honden in een hulpverleningscontext. Of je nu al een eigen praktijk hebt, binnen een instelling werkt of deze richting wilt verkennen, onze modulaire opzet biedt ruimte voor verschillende achtergronden en ambities.
De opleiding is bijzonder waardevol voor:
- Therapeuten (psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten)
- Orthopedagogen en onderwijsprofessionals
- Maatschappelijk werkers en jeugdhulpverleners
- Activiteitenbegeleiders en woonbegeleiders
Ontdek hoe je met de juiste kennis, vaardigheden en ethische kaders de bijzondere kracht van de mens-hond relatie kunt benutten om echte impact te maken in het leven van je cliënten. Deze opleiding stelt zowel het welzijn van de hond als de ontwikkeling van je cliënten centraal.
Topdog (hondenSOVAtraining) is een methodiek waarbij een hond wordt ingezet als co-trainer/co-collega.
De methodiek is ontwikkeld naar voorbeelden uit het Animal Assisted Therapy model (AAT) en is vooral geschikt voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met problemen op het gebied van zelfvertrouwen, zelfbeheersing en weerbaarheid. Topdog is ontwikkeld in een samenwerking van orthopsychiatrie (een samenwerking GGNet en Lindenhout Zutphen), Lindenhout regio Achterhoek en hondenadviesbureau Mens & Hond Consultancy.
AAT is een doelgerichte interventie, waarbij een dier dat aan specifieke criteria voldoet, deelneemt aan een behandelproces.
Algemene doelstelling van de Topdog methodiek is: het samenbrengen van mens en dier in een proces van vooruitgang en het voor de cliënt inzichtelijk maken van het verband tussen het eigen gedrag en de weerslag hiervan op het gedrag van de hond. Dit gebeurd door middel van feedback en spiegeling van de hond op houding en gedrag. Door het aanbieden van gedragsoefeningen binnen de methodiek, wordt meer controle verkregen op de gedragskeuzes. Daarnaast dient Topdog ter vergroting van het observatievermogen, het afstemmen op de ander, zelfcontrole en in het algemeen het vergroten van het zelfvertrouwen door middel van het opdoen van succeservaringen. Onze honden zijn allemaal net iets anders van karakter. Hierdoor kan een passende matching gemaakt worden tussen de deelnemer en hond.
Leer cliënten in zeven stappen zich comfortabel te voelen in de aanwezigheid van een hond.
Veel professionals krijgen te maken met angst (voor honden). Het blijkt vaak voor hen heel lastig om een goed plan te maken om de klant met angst te helpen. Zeker als blijkt dat het hele gezin hier onder leidt, wat vaak bij angst voor honden het geval is. De situatie wordt dan al snel bestempeld als complex.
Er zijn meerdere `lagen’ om angst aan te pakken en écht een stabiel fundament neer te leggen bij je klant.
Tijdens onze opleiding leer je als professionals hoe je écht gestructureerd en doelgericht aan de slag te gaan met angst voor honen. Wat zal er gebeuren als je als professional alleen maar zorgt voor succeservaringen? Ook als deze angst het hele gezin al heeft ontwricht. Hoe laat je je cliënt het tempo bepalen en waar is het aan jou om de regie te pakken? Hoe betrek je `het systeem’ bij het proces? Deze vragen (en nog veel meer) worden beantwoord tijdens de opleiding Voorbij HondenAngst.
Structuur in complexiteit – visuele gesprekstechniek voor overzicht, inzicht en uitzicht.
Bij de visuele gesprekstechniek Het huis van je Leven© wordt een huis als metafoor gebruikt. Dat geeft structuur aan het gesprek en geeft de mogelijkheid om elk levensgebied bespreekbaar te maken. Denk hierbij aan financiële problemen, zorgen over relaties, eenzaamheid, zingeving etc.
Deze methodiek is ontwikkeld om, door middel van een `praatplaat’, overzicht te krijgen over verschillende levensgebieden van jouw klant. Doordat het huis wordt gebruikt als metafoor, wordt het eenvoudig om complexe vraagstukken te bespreken, verbanden zichtbaar te maken en oplossingen te vinden voor problemen.
Werk je binnen AAS? Dan kan je deze methode op verschillende manieren heel goed inzetten!