Vorig jaar in de zomer heb ik met een interview in het AD gestaan. Een aantal weken geleden werd ik gebeld of ik weer wilde mee werken aan een rubriek; hoe is het nu met…. Een item in de krant waar mensen opgezocht worden die een rol speelden het nieuws van een of meerdere jaren geleden.
De foto is genomen tijdens de landelijke informatiedag over het samenwerken met dieren in de (jeugd)hulpverlening, het onderwijs, zorg & welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de coronamaatregelen was het een druk bezocht event. Door de grootte van het terrein en het mooie weer hebben we alle richtlijnen van de RIVM kunnen volgen en werd de dag een groot succes, net als vorig jaar.
Het artikel in het AD sluit heel mooi aan bij de landelijke informatiedag en de visie die ik heb. Samenwerken met dieren is in opkomst en er is behoefte aan juiste informatie. Die informatie is nodig om vooroordelen, misstanden en onwetendheid tegen te gaan. Maar zeker ook om diervriendelijk te professionaliseren. Hoe zorgen `wij’ er nu voor dat bijvoorbeeld de richtlijnen en kwaliteitseisen voor het samenwerken met dieren zichtbaar wordt? Dat ons werkveld transparant wordt?
Zoals te lezen is in het artikel kom ik als jeugd- en gezinsprofessional soms terecht in best pittige casussen. Mijn psychosociaal hulphond heeft dan altijd een meerwaarde ten opzichte van `praat therapieën’. Bij mijn trainingen hoeven deelnemers niet te praten. En juist door daar geen beroep op te doen komt dat vaak vanzelf wel… Dat wil niet zeggen dat deelnemers niet hard werken! Ze hebben dat alleen niet zo door omdat ze de training vaak als leuk ervaren. Maar echt wel dat ze nieuwe vaardigheden aangereikt krijgen en deze ook echt `in trainen’ om in het dagelijks leven deze nieuwe (succesvolle) vaardigheden met mensen gaan toepassen.
Door de omgang met een hond komt er bijvoorbeeld `geluk hormonen’ vrij. Dat is zonder dier wat lastig na te bootsen. Zo zijn er nog meer wetenschappelijk bewezen aspecten die de training die ik geef zo succesvol maakt. En daar mag wat mij betreft meer zichtbaarheid aan gegeven worden. Dat is de reden waarom ik bijvoorbeeld de landelijke informatiedag organiseer en altijd mee werk aan interviews of andere manieren om iedereen te voorzien van kennis over `ons vakgebied’.
Voel je vrij om contact op te nemen naar aanleiding van dit artikel.