fbpx Skip to content

Vanmorgen is  Moos met mij geweest om een presentatie te geven bij een JGT. De systeemtherapeute van het desbetreffende team wilde graag meer weten over het inzetten van psychosociaal hulphonden bij hulpverlening aan gezinnen. Haar collega ving in de wandelgang op dat Moos en ik kwamen en vroeg of zij er ook bij mocht komen zitten. Natuurlijk! Nou ja…. zitten…. Een presentatie is naar mijn idee het meest effectief als er ervaren wordt hoe het voelt om met een hond te werken, dus ze mochten lekker aan het werk met Moos.

Het was voor mij een bijzondere afspraak omdat Moos voor het eerst als psychosociaal Hulphond met mij samen aan de slag ging. Vanaf het moment dat we daar het gebouw binnen kwamen was iedereen al helemaal gecharmeerd van Moos. Wat kan hij mensen om zijn vinger winden!! Ongelofelijk, wat leuk om te zien. Na een stukje theoretische uitleg over het werken met een psychosociaal Hulphond hebben de collega’s om de beurt een oefening met Moos gedaan. De eerste oefening was een `vrije’ opdracht. De ene collega voerde het uit en de andere kreeg de vraag om goed te observeren. Dat leverde al mooie gespreksonderwerpen op.

Tijdens coaching maak ik veel gebruik van `vrije’ situaties. Contact maken met de hond en alleen ingaan op wat de hond laat zien. Dat is zo puur en spontaan, daar ontstaan de mooiste gesprekken uit.

De tweede oefening was een oefening zoals ik zou doen tijdens een topdog training. Wat meer gekaderd en gestuurd. Ik liet op die manier zien wat het verschil is tussen trainen en coachen met een hond. Ook kon de collega zo ervaren welk gevoel het gaf dat de opdracht in één keer lukte. Tijdens de topdog training zijn dat de momenten dat je jongeren ziet groeien in hun zelfvertrouwen en letterlijk rechtop ziet gaan lopen van trots.

Als collega’s ben je ook een onderdeel van een systeem. De link naar het inzetten van psychosociaal hulphonden binnen gezinnen was na de presentatie dan al snel gelegd. Ook met ouders en hun kind(eren) is het werken met een hond een mooie manier om, soms wat gevoelige onderwerpen, bespreekbaar te (mogen) maken. En bepaalde gedragingen kunnen eventueel bijgestuurd worden zodat er direct succeservaringen opgedaan worden met behulp van de psychosociaal Hulphond. Dat is dan weer goed voor het zelfvertrouwen. En van (zelf)vertrouwen groeit een systeem ook weer.

Het werken met mijn honden maakt de cirkel altijd weer mooi rond als (jeugd)hulpverlener.

De reacties na afloop waren enthousiast. En ik? Ik heb alleen maar zitten genieten om Moos met de collega’s aan de slag te zien. Wat is Moos leuk! Wat geeft dat een bijzonder trots gevoel!!

Back To Top