fbpx Skip to content

Ineens realiseer ik me dat de drukte die onze groei met zich meebrengt er voor heeft gezorgd dat de berichten op onze website achter lopen. Tijd om daar weer verandering in te brengen! Er gebeuren te veel mooie dingen om niet te delen. Voor mensen die CoHond nog niet zo goed kennen zal ik in deze blog eerst een korte introductie geven van wie wij zijn en wat wij doen.

Al tien jaar zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Dit doen wij samen met onze eigen psychosociaal hulphonden. Hierbij nemen we natuurlijk ook het netwerk van de jongeren mee. De honden waar wij mee samenwerken zijn opgeleid en getest op karakter, stabiliteit en gedrag. De methodiek waar wij onze jeugdhulpverlening met de inzet van honden op baseren heet Topdog.

Jongeren die bij ons worden aangemeld hebben vaak uitdagingen in hun leven waardoor ze op verschillende levensgebieden kunnen vastlopen. Daar kunnen diagnoses vanuit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) aan ten grondslag liggen zoals ontwikkelings- en/of persoonlijkheidsstoornissen. Denk hierbij aan:
– een autistisch spectrum stoornis (ASS)
– hyperactiviteit (ADHD),
– focus- en concentratieproblemen (zoals ADD)
– schizofrenie
– borderline
– dwanghandelingen
– obsessief gedrag
– multiple Complex Developmental Disorder (McDD)
– etc.

Ook jongeren met eetstoornissen, PTSS of trauma gerelateerde problematieken zien wij vaak in onze praktijk.

Hoewel dat wat gek klinkt hebben wij geen diagnose nodig om toch goede, passende hulp te kunnen bieden. Door de omgang met de honden wordt er een heel ander beroep gedaan op de mens waar wij lekker mee aan de slag gaan, dan als je werkt vanuit de kaders die de DSM neerzet. Dat komt omdat we voor een deel op on(der)bewust niveau werken. Tijdens het contact dat er is met de honden veranderd de hormoonhuishouding. Zo zakken de stresshormonen en komen er geluk hormonen, zoals oxytocine, vrij. Deze verandering van de hormoonhuishouding zorgt voor de aanleg  van nieuwe verbanden en het vergoten van de leercapaciteiten.

Met de Topdog methodiek werk je op een positieve, actieve en oplossingsgerichte manier aan zelfvertrouwen, weerbaarheid, motivatie en emotieregulatie. De opbouw van onze (jeugd)hulpverlening zorgt er voor dat er in kleine, overzichtelijke stappen alleen maar succeservaringen worden behaald. Er wordt geen beroep gedaan op gespreksvoering. In plaats daarvan leren de jongeren samenwerken met onze psychosociaal hulphonden. Voor deze samenwerking zijn een aantal basale vaardigheden nodig die we gaan (in)trainen door te leren samenwerken met de hond. Denk hierbij aan rust, timing, expressiviteit, optimisme, positiviteit, vrijgevigheid, doorzettingsvermogen, geduld enz.

Ook dit jaar geven wij weer ondersteuning met onze psychosociaal hulphonden aan jongeren, dat gefinancierd wordt vanuit de jeugdwet (JW). Aangezien de regels rondom de Europese aanbestedingen snel en vaak veranderen zijn we niet meer in elke gemeente ingekocht waar we vorig jaar nog wel actief waren. Komend jaar zijn we ingekocht in Amsterdam DUO (Amsterdam, Diemen, Uithoorn, Ouder Amstel en Weesp), Holland Rijnland (daar hebben helaas al ons budgetplafond bereikt) en Lekstroom. We werken samen met verschillende organisaties zoals Levvel, de Prinsenstichting, de Rading, GO! voor Jeugd en Landzijde. Dat kan op Persoonsgebonden Budget (PGB) of onderaannemersovereenkomst.

Op dit moment bestaat ons team uit een mooi elftal aan trainers met ieder een (of meerdere) gecertificeerde psychosociaal hulphond. De komende periode zullen we je ook aan hen voorstellen.

Mocht je vragen hebben aan de hand van deze blog? Mail gerust naar info@cohond.nl of bel/app naar 0615073095.

Namens het hele CoHond team,
Margot

 

Back To Top