fbpx Skip to content

Op vrijdag 15 & 22 februari vindt er in Alphen aan den Rijn een nieuwe cursus plaats voor iedereen die met honden werkt; doelgericht werken met honden door middel van sport & spel. Jasper en ik hebben beiden niet alleen een achtergrond in de (jeugd)hulpverlening en psychiatrie, we sporten ook ons hele leven. Jasper heeft een vooropleiding gedaan richting sport  en ik heb zelf 10 jaar lang hockeytrainingen gegeven aan een groep jongens. Een super leuke tijd waarin ik veel heb geleerd. Niet alleen qua opbouw van de trainingen maar ook het aansturen van en aansluiten bij een groep opgroeiende pubers.

Tijdens mijn werkzame periode bij Lijn5 ben ik ongeveer 10 jaar (sova)trainer geweest op een training centrum voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Op het training centrum trainden we persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden om jongeren voor te bereiden op school of werk. Ook daar zette we sport structureel in als middel om ons doel met de jongeren te bereiken. Op speelse manier leerden ze omgaan met druk, gezag en (spel)regels. Deze training was altijd mijn favoriet.

Tijdens het geven van mijn Topdog trainingen merkt ik dat veel jongeren die ik tegen kom niet meer echt gewend zijn om te bewegen. Door allerlei omstandigheden (die ze meemaken in hun leven) zitten ze soms veel thuis. Als ze veel thuis zitten is de kans op het omkeren van het ritme en de verleiding om vele uren te gamen groot. En dan kom je al snel in een neerwaartse spiraal. Weinig buiten komen maakt dat de algehele conditie en weerstand minder wordt, de zin om dingen te ondernemen neemt af en soms wordt de angst voor (veel) mensen (op straat) alleen maar groter. Door jongeren thuis op te zoeken en met mijn psychosociaal hulphonden mee naar buiten te nemen zet ze letterlijk in beweging. De cirkel wordt doorbroken, de zin om naar buiten te gaan en/of dingen te ondernemen vergroot en de motivatie in zijn geheel neemt toe. Ik merkte dat ik steeds vaker sportieve elementen aan mijn trainingen ging toevoegen. Niet alleen het buiten zijn helpt om je beter te voelen maar ook het vergroten van de conditie.

Toen Jasper en ik elkaar leerde kennen was er direct een klik. Niet alleen delen we de passie om te trainen/coachen met honden, we hebben allebei ook dezelfde ideeën als het gaat om een gezondere leefstijl bij jongeren. Met als gedeelde achtergrond; sport! Direct stond vast dat wij samen iets met honden en sport wilden combineren. En nu is onze cursus er, hoe vet is dat?!

De cursus is geschikt voor alle trainers en coaches werkzaam met honden. Daarom hebben we er ook een woord aan sport toegevoegd; spel. Want of je nu sport of spel inzet tijdens je trainingen of coachsessies, het gaat er om dat je met je deelnemers de doelen behaald. Ook coaches en trainers die niet perse graag zelf sporten kunnen dit wel prima toevoegen aan de trainingen en coachsessies. De lijn tussen sport & spel is dun. We kunnen praktisch van veel sportieve elementen spel maken en andersom. En daar gaan we 2 dagen lang mee aan de slag. Natuurlijk hoort er een stukje theorie bij de cursus in verband met de veiligheid (dat hoort wat mij betreft altijd bij het werken met dieren) maar we gaan vooral ook veel praktijk oefenen en ideeën uitwisselen. Jasper en ik zijn achter de schermen de laatste ideeën aan het omzetten naar materiaal waar je na de cursus direct mee aan de slag kan.

Na de cursus kan je direct sport & spel elementen doelgericht toevoegen aan je coachsessies en/of trainingen.

Dus ben je op zoek naar een nieuw element dat je kan toevoegen aan je werk als trainer/coach? Wil je graag weer even lekker de diepte in? Wil je je deelnemers (nog meer) in beweging laten komen? Je bent welkom tijdens onze 2 daagse cursus. Ter info: de eerste enthousiaste aanmeldingen zijn al binnen en we houden de groep klein (max. 8 deelnemers).

Kijk voor meer informatie: https://cohond.nl/agenda/
Mail naar: info@cohond.nl
Bel of app: 0615073095

 

training cohond

Back To Top