fbpx Skip to content

Wij werken samen met psychosociaal hulphonden. Dat houdt in dat wij psychosociale ondersteuning geven aan mensen en daarbij samenwerken met onze hond. Onze hond is een `hulpmiddel’ om de deelnemer te ondersteunen bij eigen herstel. We stellen met elkaar (haalbare) doelen en versterken de eigen kracht en sluiten aan bij de mogelijkheden van de deelnemer. Steeds vaker krijgen we de vraag of wij ondersteuning bieden bij mensen die graag zelf een hulphond willen voor hun kind. Meestal gaat het dan om het feit dat hun kind dat niet lekker in zijn/haar vel zit, een autistisch spectrum heeft of bijvoorbeeld sociaal niet helemaal lekker uit de voeten komt door angsten. Hulphonden kunnen heel veel betekenen voor mensen, dat weten we en zien we heel vaak. Maar is het soms een verwarring om een hond te zien als redmiddel in plaats van als hulpmiddel?

Tijdens de CoHond teamdag ontstond er een verdiepend gesprek waar Dafne Rademakers van Herstel op Poten ook aan deelnam. Zij was aangeschoven omdat ook zij de Topdog methodiek als basis gebruikt bij haar werk in de (jeugd)hulpverlening. Dafne is, net als ik, ook opleider in samenwerking met Topdogtrainingen Nederland. Wij waren met 10 trainers in totaal en het thema van ons gesprek was; we steeds vaker zien dat mensen om een hulphond vragen. Hoe gaan wij daar mee om?

Als wij een vraag krijgen of wij ook hulp bieden om een hulphond op te leiden bij mensen thuis adviseren wij als eerste om eerst een Topdog traject te volgen. Dat voelt een beetje als preken voor eigen parochie. Wij van WC eend adviseren… WC eend. Wat zijn onze motieven om toch eerst een Topdog traject aan te bieden?

  1. Tijdens een Topdog traject geven we veel informatie over hondengedrag, honden lichaamstaal en bijvoorbeeld ook over stresssignalen. Je leert hoe je ziet wat een hond fijn vindt.
  2. Het geeft ons de gelegenheid uit te vragen wat een gezin al gedaan heeft tijdens het bewandelen van deze weg. Zijn ze bijvoorbeeld al geïnformeerd door andere (officiële) partijen? Soms komt het voor dat een gezin bij een officiële instantie al is afgewezen en dan op ons pad komen. Dat is wel relevantie informatie.
  3. Tijdens het traject werk je aan de weerbaarheid en vaardigheden van de deelnemer. Hoe dan ook komt het kind hier sterker uit. Dan kan je ook echt reëel bekijken welke hulpvraag er over blijft.
  4. Wie weet komt het hele gezin er wel achter dat de hulpvraag na een Topdog traject niet past bij de zwaarte van het in huis halen van een extra gezinslid. Het is zeker niet zo dat een gezin een kant en klaar `product’ in huis haalt maar een dier met eigen behoeftes en opvoedperikelen.

Wij kwamen er met elkaar achter dat je een kind/cliënt ook tekort kan doen door direct een hulphond te zoeken. Welke aandacht geef je daarmee aan het vermogen om eerst zelf te herstellen?

Wat ons betreft is een hond een `hulpmiddel’ en geen redmiddel.

 

 

Back To Top