fbpx Skip to content

De afgelopen periode is het heel druk geweest en we hebben mede daardoor weinig berichten geplaats op de website. Des te meer reden om je eens mee te nemen hoe zo’n volle werkweek er uit ziet! Dit is een overzicht van de werkweek van Margot Swart.

Zaterdag: Margot is die dag aanwezig bij het symposium Welzijn van paarden tijdens therapie en coaching, georganiseerd door Aeres Hogeschool in Dronten. Margot is daar aanwezig vanuit haar bestuursfunctie van de Vereniging Dier & Zorg, de VADZ. Hoewel er veel verschillen zijn tussen het werken met paarden en honden zijn er ook veel overeenkomsten. Sowieso was het heel leerzaam om de workshops te volgen en verschillende coaches te spreken die met paarden samenwerken.

Zondag: vrije dag.

Maandag: de PAWS geven bij KNGF Geleidehonden . PAWS staat voor Patents Autism Workshop & Support en is bestemd voor ouders van kinderen met een autistisch spectrum (ASS). Tijdens deze cursus leren de ouders hoe je een hond kan betrekken als ondersteuning tijdens de opvoeding en ontwikkeling van hun kind met ASS. Dat kan een eigen `huishond’ zijn of een buddyhond voor autisme van de KNGF. Margot haar eigen CoHonden zijn tijdens deze cursusdagen zelf lekker vrij.

Dinsdag: in de ochtend staat er een privé afspraak in de agenda. Daarna op naar Houten, daar begeleidt Margot een aantal meiden die wel wat steun kunnen gebruiken. Een meisje is chronisch vermoeid en daardoor erg geïsoleerd. Het andere meisje is net hersteld van anorexia en leert nu sociale contacten op te zoeken. Dat is iets ingewikkeld voor haar in verband met haar autisme spectrum stoornis (ASS). Een andere dame die Margot begeleidt is negentien jaar en heeft last van sociale angsten. Meestal probeert Margot de afspraken met elkaar te combineren op één dag. Er zijn dan ook meestal geen CoHonden mee omdat deze afspraken achter elkaar gepland worden. Dat duurt te lang voor ze.

Woensdag: in de ochtend heeft Margot werkoverleg met CoHond collega Patricia. ‘s Middags staat er een coachsessie voor de Topdogopleiding op het programma in Hoenderloo. De leerling heeft een jonge kruising labrador x berner sennen, oftewel een boulab. Nu de hond anderhalf jaar is wordt hij langzaamaan ingewerkt om samen met zijn baasje dierondersteunende therapie (AAT) te gaan geven.

 

 

CoHond Yindee was voor de gezelligheid mee zodat Margot onderweg gezellog met haar kon wandelen door het bos. Het was heerlijk!

     

Donderdag: ‘s morgens is er weer een coachafspraak met een leerling van de Topdogopleiding om te coachen op de werkvloer. Dit keer op de mooie locatie van CoHond zelf in Alphen aan den Rijn. De achtentwintig jarige man die meewerkt als `client’ was erg enthousiast over de werking van de methodiek en de kracht van de hond tijdens de sessie. De leerling heeft een knappe prestatie neergezet. Het was voor haar de eerste keer `echt’ samenwerken met haar hond.

Daarna kwam een oud client van Margot langs. Zij kennen elkaar al zes jaar. Toen ze elkaar leerden kennen zat de jongen thuis in plaats van op school doordat hij zoveel last had van zijn sociale angsten. Door de begeleiding met CoHond Moos lukte het hem weer om zijn grenzen te gaan verleggen en te wennen aan sociale interacties. Nu kwam hij Margot interviewen voor een schoolopdracht. Hij is bijna klaar met zijn eerste jaar MBO! Natuurlijk zorgde Margot er voor dat Moos ook aanwezig was op locatie toen de jongen kwam.
Na het avondeten stond er ook nog een gesprek gepland bij een jongen thuis, samen met zijn ouders. Margot begeleidt hem vanuit de WMO omdat hij een autistisch spectrum heeft (ASS) gecombineerd met ADHD en soms wat ondersteuning kan gebruiken.

Vrijdag: na een vroege ochtendwandeling met de CoHonden hebben zij ook vandaag een vrije dag. Zij gaan alleen mee als het noodzakelijk is in de begeleiding en anders blijven ze lekker thuis, zoals vandaag. Vanaf tien uur geeft Margot in Alphen aan den Rijn op de locatie van CoHond de Topdogopleiding. Leerlingen leren dan hoe zij verantwoord, diervriendelijk en methodisch gericht hun honden kunnen betrekken bij hun werkzaamheden bijvoorbeeld als leerkracht, (jeugd)hulpverlener, psycholoog of coach.

De methodiek is gericht op het vergoten van het zelfvertrouwen, de weerbaarheid, emotieregulatie en motivatie van mensen. En dat door de samenwerking met een hond gebaseerd op respect en wederzijds vertrouwen! Hoe leuk is dat?

 

Je ziet het, de week ziet er dynamisch en onregelmatig uit. De combinatie van opleiden, (jeugd)hulp verlenen en de verzorging van de dieren is een hele uitdaging. Maar wel een vet leuke uitdaging! Margot zou niet anders willen dan deze afwisseling.

 

Nu…. weekendmodus aan!

Back To Top