fbpx Skip to content

Woensdag 8 maart hebben CoHond Yindee en Margot Swart een gastles gegeven over therapeutisch samenwerken met honden bij Yverta, MBO Helmond. Wat hebben we zij daarvan genoten!

Yindee is een kruising herder en rottweiler. Niet perse een combinatie van rassen die je ziet als therapiehond. Yindee is niet alleen getest voor de samenwerking met mij tijdens het uitvoeren van de topdog methodiek, zij heeft vorig jaar ook de PADA test gehaald. PADA staat voor personality assessment for dogs in AAI. Het is een karaktertest voor dieren die werkzaam zijn in het AAI werkveld (animal assisted interventions).

Dat Yindee een echte werkhond is was weer duidelijk te zien gister! Zij geniet volop van het contact maken met mensen en het uitvoeren van opdrachten. Was dat wat we wilde meegeven? Zeker niet alleen!
We hebben stil gestaan bij de rol van een hond tijdens psychosociale ondersteuning die wij bieden aan mensen. Welke kennis je nodig hebt om dit beroep uit te kunnen oefenen, zowel van de mensenkant als zeker ook van de hondenkant. Waarom is een test noodzakelijk voor je hond, hoe zie je of je hond écht plezier heeft en houdt? Welke ‘vrije ruimte’ kan een hond nemen tijdens je sessies en wat is de impact voor de deelnemers als de hond vrolijk en respectvol met je wil samenwerken?
En de lerares (zelf ook een docente met hond) was na de gastles toch weer verbaasd over het effect van de hond op haar leerlingen.
Zelfs degene die voor de klas nooit iets durven te presenteren, deden moeiteloos een opdracht met Yindee (voor een samengestelde groep leerlingen van het 2e én 3e leerjaar!).
Wij hebben laten zien hoeveel een hond kan betekenen voor mensen en we hebben veel kunnen delen over de impact die het werk heeft voor het dier zelf.

Kortom, het was een geslaagde ochtend!
Back To Top