fbpx Skip to content

Een paar maanden loop ik nu met ontzettend veel plezier stage bij CoHond.

CoHond biedt specialistische hulpverlening aan kinderen en jongeren met behulp van psychosociaal hulphonden. Bij dit werk is het van groot belang dat er aan de start van een traject een matching plaatsvind, niet alleen tussen hulpverlener en deelnemer maar ook tussen deelnemer en hond. Deze klik vormt uiteindelijk de basis waaruit een vertrouwensband kan gaan onstaan, juist ook bij de deelnemers die nog maar wijnig vertrouwen hebben in mensen en hulpverlening.

Dit belang van een goede matching herken ik ook bij mijzelf.

Deze week vroeg mijn studieloopbaan begeleider mij wat voor mij nou het belangrijkste was om op een prettige manier te kunnen functioneren binnen een werk- of stageplek. Ik gaf het volgende antwoord: “voor mij is de plek en de mensen met wie ik samenwerk dat wat het onderscheid kan maken tussen werken met passie en plezier of het gevoel te hebben alleen een “stagiaire” te zijn. Het gevoel echt bij een team te horen en het gevoel te hebben dat je oprecht gewaardeerd wordt is voor ieder mens belangrijk. Dit teamgevoel is voor mij ook een motivator en drijfveer om mijzelf zo optimaal mogelijk neer te zetten en te ontwikkelen en geeft daarnaast ook aan of ik daadwerkelijk op de juiste plek zit.”

Vanaf de start van mijn opleiding lopen mijn medestudenten en ik standaard twee dagen in de week stage, vaak een semester (of langer) per stageplek. Dit is iets wat ik zelf erg prettig vind aan mijn opleiding omdat je zo al ontzettend veel praktijkervaring opdoet, maar ook omdat je dus gaat ervaren wat je wel en niet wilt bij het zoeken van je toekomstige baan (of stageplek). Voor mij is bij deze zoektocht de matching dus ook een belangrijk element en moment. Deze matching omvat naast collega’s natuurlijk ook het werkveld zelf: inspireert en interesseert het werk mij en kom ik hierbij tot mijn recht?

Voor CoHond is deze matching net zo belangrijk. Een stagiaire of werknemer moet toch passen binnen het bedrijf, het team en de werkwijze.

Mijn ontmoetingsgesprek met Margot Swart (eigenaresse van CoHond) was daarom ook niet alleen een gesprek van een paar minuten, maar het was een moment waarbij wij allebei echt de tijd hebben genomen elkaar te leren kennen en onze ideeën te bespreken. In zo’n uitgebreid gesprek heb je al snel door of het “past” of niet, en gelukkig deed het dat zeker.

Ik merk dat ik door het echte teamgevoel, wat na de matching met CoHond en de collega’s is ontstaan, echt opbloei en ik nog meer vertrouwen heb en krijg in mijn eigen (professionele) kwaliteiten. Het team inspireert mij en daagt mij uit zowel binnen mijn schoolopdrachten als daarbuiten. Net zoals bij de hulpverleningstrajecten van CoHond is dus de goede matching aan de start van mijn stage periode de basis geweest voor het plezier en het succesgevoel wat ik binnen het werk beleef.

 

Back To Top