fbpx Skip to content

2016 jong&out

Wist je dat……

  • Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 leerlingen gepest wordt?
  • Er gemiddeld 3 jongeren per klas lesbi, homo of transgender is?
  • Driekwart van alle lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders zegt gepest te worden op school?
  • De helft van de homo jongeren aan zelfmoord heeft gedacht?
  • Scholen verplicht zijn om een pestprotocol in huis te hebben?
  • Pesten een groepsproces is?
  • Het belangrijk is om met elkaar naar een oplossing toe te werken?

 

De praktijkschool waar ik zelf tijdelijk werkzaam ben doet vrijdag mee aan de day of silence. Ik heb heus niet de illusie dat de alle leerlingen hun mond houden tot 12:00 uur maar het is natuurlijk wel mooi dat er stilgestaan wordt bij een onderwerp dat altijd veel reacties oproept bij pubers. Soms is het gewoon nodig dat een school en de leerlingen even een zetje te krijgen in de goede richting om met elkaar in gesprek te raken en van gedachten te wisselen. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is om een Gay-Straight Alliance (GSA) op te richten.

Een Gay-Straight Alliance oprichten is een manier om aandacht te vragen voor veiligheid binnen het onderwijs.

Een GSA is een groep leerlingen en docenten die in 5 stappen een plan maken en allerlei acties ondernemen om de sfeer in de school veiliger te maken. Elke school kan dat op zijn eigen manier doen zodat het ook echt `eigen’ is. Als de sfeer verbeterd durven meer jongeren zichzelf te zijn.

Veel leed kan voorkomen worden als een school zich inzet voor een veilige sfeer. Dat is de basis. Pas als de basis er is komen jongeren toe aan leren.

Als het gaat over een specifiek onderwerp als homo’s en lesbo’s en bi’s vind ik een GSA oprichten een mooi voorbeeld van preventie. Zo maak je dit onderwerp veilig bespreekbaar.

Mocht er toch een vervelende en onveilige situatie ontstaan is er een mooie interventie die aansluit op deze GSA methode: `Sta op tegen pesten’. Deze methode bestaat ook uit een stappenplan. Als je de zeven stappen volgt zorgt het er voor dat de sfeer in een groep jongeren veiliger wordt. Niet door te straffen maar door in gesprek te gaan met de groep.

Pesten is een groepsproces; de oplossing ligt dus ook in de groep!

 

Bel of mail gerust voor (vrijblijvend) advies als je vragen hebt over de aanpak van pesten.

 

Meer informatie is te vinden op:

http://www.pestweb.nl/

http://www.gaystraightalliance.nl/

https://www.jongenout.nl/

 

Back To Top