fbpx Skip to content

Ja maar jij gebruikt koekjes om je honden te laten luisteren!!! Zo kan ik het ook……..

Hoe vaak ik niet het gevoel krijg alsof het positief opvoeden van mijn honden als iets negatiefs wordt ervaren. Alsof er een oordeel aan hangt dat het geen goede manier is om ze zo op te voeden. En daar zit nu net het verschil tussen hoe mensen denken en hoe honden in elkaar zitten. Honden oordelen niet. Ze zien, horen, ruiken, voelen en handelen indien nodig. Wat kunnen wij mensen daar veel van leren….. Ik maak ook dankbaar gebruik van deze eigenschappen tijdens mijn training- en coaching sessies!

Wij mensen kunnen denken in het heden en verleden. Als jongeren gisteren ruzie hebben gehad kunnen ze vandaag nog geïrriteerd de training binnen komen. Of als ze volgende week een spannend uitstapje op het programma hebben staan met school kunnen ze dat nu al spannend vinden. Honden leven in het hier en nu. Mocht er tussen twee honden iets spelen dan lossen ze dat direct op. Ze snauwen, snappen of grommen wat en het is direct lekker duidelijk wat ze aan elkaar hebben. Negen van de tien keer zijn ze nog geen drie minuten later heerlijk met elkaar aan het spelen en rondsnuffelen.

Tijdens de omgang met mijn honden leer ik de kinderen en jongeren ook om positief gedrag direct te belonen. Hier is een goede timing voor nodig gezien de honden snel schakelen in emoties en direct hun beloning nodig hebben om te leren wat goed gedrag is. De deelnemer schakelt automatisch mee. Koekjes zijn in eerste instantie de meest makkelijke en veilige manier om de hond te belonen. Voedsel bezitten maakt je ook belangrijk en de honden leren aandacht te hebben voor hun leider. Door de rust die jongeren gebruiken tijdens het samenwerken met de honden staan ze veel meer open om vanuit een helicopterview naar de situatie te kunnen kijken. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed in conflictsituaties. De deelnemer heeft tijdens het werken met de hond ervaren dat hij/zij prima kan schakelen in hun emotie. In de praktijk hebben mensen als ze de training hebben gevolgd minder vaak of minder heftig ruzie. Ruzies worden eerder uitgesproken of ze gaan eerder conflictsituaties uit de weg dan voorheen. Net als honden doen.

De meeste mensen waarderen het als ze aan het einde van de maand salaris krijgen. En hoe harder je werkt hoe meer beloning je wilt. Of je moet ergens uitzonderlijk goed in zijn. Dan krijg je gemiddeld wat meer betaald wat je dan ook weer stimuleert om er vooral mee door te gaan. Als honden in het nu leven, hoe beloon je dan een hond die gewenst gedrag laat zien? Juist, door direct het goede gedrag te belonen. Met een speeltje of een snoepje, aaitje of vrolijk gedrag. En hond krijgt dan plezier in het samenwerken en zal nog beter zijn best gaan doen. We willen immers wel dat een hond goed luistert dus ook hij zal hiervoor zijn `salaris’ willen krijgen.

Afgelopen weekend was ik met Yindee in het centrum aan het trainen. In de winkel was ik alle aandacht die ik kreeg van Yindee aan het belonen. Een mevrouw in de winkel zei tegen mij: Hé wat leuk, jij doet aan positief opvoeden! En dat voelt dan weer voor mij als een hele leuke beloning.

 

 

Back To Top