fbpx Skip to content

Jongeren vrij van (voor)oordelen benaderen. Dat is absoluut een kenmerk van mijn werkstijl. Als jongeren ook maar even voelen dat je toch al je oordeel klaar hebt zullen ze zich gewoonweg minder openstellen en minder van zichzelf laten zien.

De vertaalslag naar het werken met mijn honden is makkelijk te maken. Ook mijn honden hebben geen (voor)oordelen over de jongeren die we begeleiden. Natuurlijk reageren mijn honden wel op hoe jongeren zich gedragen tijdens de training, hoe ze zich opstellen.

Bijvoorbeeld: als jongeren het lastig vinden om duidelijke grenzen aan te geven kan ik dat zien aan het gedrag van mijn hond. Ik hang daar geen oordeel aan en ik praat er op dat moment niet over. Wel train ik de jongeren zo dat ze (deels automatisch en onderbewust) ander gedrag laten zien. Elke training krijgen de jongeren weer de gelegenheid om zich anders te gedragen. In dit geval dus om duidelijker te zijn in de (non verbale) communicatie. Daar krijgen ze direct positief respons op van de honden en natuurlijk complimenten van de trainer! Jongeren gaan zich tijdens de training vanzelf openstellen en daarna zijn lastigere onderwerpen ook veel beter bespreekbaar.

Yindee heeft van het weekend het perfecte voorbeeld gegeven hoe oordeel loos honden zijn. Groot of klein….zwart of wit….kort of lang haar…..het maakt Yindee niet uit. Kijk zelf maar. Wat kunnen wij nog veel van honden leren!

Back To Top