fbpx Skip to content

Jaarlijks laat ik mijn honden certificeren door de trainers waar ik mijn opleiding heb gevolgd tot topdog trainer. De honden worden tijdens dit bezoek op verschillende vlakken getest en er wordt bekeken of ze nog steeds geschikt zijn voor het werk als psychosociaal hulphond. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat mijn hulphonden stabiel zijn in hun gedrag, dat ze niet heel snel schrikken en als ze wel schrikken dat ze die spanning ook weer snel kwijt zijn. Ondertussen werk ik al zo lang met mijn honden samen dat ik ze heel goed kan lezen en goed in de gaten kan houden of het verantwoord is om mijn honden in te zetten. Toch vind ik het ook belangrijk dat er iemand met me mee kijkt. Iemand die objectief is en die observeert hoe de samenwerking verloopt tussen mij en mijn honden. 

Mijn honden worden elk jaar opnieuw gecertificeerd als psychosociale hulphonden.

De eerste keer dat ik zo’n keuring mee maakte kan ik me nog heel goed herinneren. Ik was net klaar met de opleiding en ik had destijds nog maar een hond waar ik mee wilde gaan werken. Luca, mijn bruine labrador die toen acht jaar was. Wat was het spannend om Luca voor het eerst te laten  certificeren!! Er hing natuurlijk veel van af voor mijzelf. Want wat zou ik gedaan hebben als Luca niet geschikt bleek? Gelukkig kwam Luca glansrijk door de keuring en heeft hij zijn certificaat gehaald. En elk jaar is hij tot nog toe moeiteloos door het her keuren gekomen. Tot nu toe…..

Volgende maand gaat Luca officieel met pensioen. Ik ga Jip en Morris wel weer laten certificeren voor het komende jaar en Luca niet. Luca is nu elf jaar oud. Niet dat hij het werken niet meer leuk vindt maar zijn gezondheid laat het niet meer toe. Eigenlijk al een poosje niet meer. De laatste keer dat Luca me heeft geholpen met het begeleiden van een cliënt is al best lang geleden. Maar toch voelt het niet laten certificeren als iets heel definitiefs.  Het zal een afsluiting worden van een hele mooie periode.  Dankzij Luca heb ik voor het eerst zelf gezien en ervaren wat een psychosociaal hulphond kan betekenen voor mensen. Dankzij de rustige en stabiele Luca heb ik veel zelfvertrouwen kunnen opbouwen in mijn werk als topdog trainer.  Luca heeft buiten het werken om ook veel voor me gedaan, bijvoorbeeld in de opvoeding van pup Morris. Daar heeft hij een grote, belangrijke rol in gespeeld die ik als mens nooit zo had kunnen invullen. Daarnaast heeft Luca mij het zelfvertrouwen gegeven om ook met een hond aan het werk te gaan die niet van mij is, Jip. Hoe mooi is dat?

Luca zal me dan niet meer helpen als psychosociaal hulphond, ik ga de komende tijd nog zeker van hem genieten als gezellige, lieve huishond!!

 

 

 

 

Back To Top