fbpx Skip to content

2015-12-20 22.14.57Daar liggen ze dan. Op een doorsnee zondagavond bij mij thuis. Rechts boven ligt Luca, links boven Morris en op het kleed liggen Jip en Yindee. Ik maak vaak foto’s. Niet alleen om de herinnering vast te leggen maar ook om ze te gebruiken voor mijn site en blogs. Toen ik mijn fotoalbum gister door scrolde zag ik ineens hoe mooi deze foto past bij mijn laatste blog van dit jaar.

Zoals ik naar de foto kijk zie ik de oude dibbes Luca voor het terug blikken over de afgelopen tijd. Morris en Jip zie ik als de start van het nieuwe jaar en Yindee staat voor het vooruit kijken.

Afgelopen jaar heb ik heel veel mooie momenten mogen meemaken met mijn honden, kinderen, jongeren en volwassenen. We hebben individuele trajecten begeleid, workshops gegeven, coaching sessies gedaan en topdog trainingen gegeven.  Wat was het leerzaam en uitdagend en wat hebben we genoten! En niet onbelangrijk; we hebben met elkaar veel leerdoelen bereikt. Soms was de vooruitgang heel duidelijk aantoonbaar.

Jongeren die minder agressie vertonen, veel beter over hun gevoelens kunnen praten, beter kunnen omgaan met autoriteit en veel meer open staan voor hulpverlening.

Andere doelen zijn kleiner en minder goed meetbaar maar zeker niet minder belangrijk. De kunst is om ook deze ogenschijnlijk kleine stappen te blijven zien. Want voor sommige jongeren is dat op dat moment het meest haalbare en net zo’n knappe prestatie.

Ik ben heel trots als ik terug kijk op 2015. En ik word heel blij als ik vooruit kijk naar 2016. Iedereen weet dat het geen makkelijke tijd is binnen de hulpverlening.

Ondanks de bezuinigingen heeft Lijn5 aangegeven ook komend jaar topdog trainingen in te kopen bij CoHond. Wat een fantastisch nieuws!

Daarnaast is CoHond natuurlijk verbonden aan het centrum lerende jeugd in Alphen aan den Rijn en gaan de honden en ik nieuwsgierig en open af op wat ons allemaal nog meer te wachten staat. Yindee is volop aan het leren en socialiseren en hard op weg een Hulphond te worden. Luca is langzaamaan heel bejaard aan het worden. En Jip en Morris? Zij genieten met volle teugen van hun mooie baan!

Ik heb besloten om geen kerstkaarten te sturen dit jaar. In plaats daarvan heb ik geld overgemaakt naar 3FM Serious Request. Dit jaar vragen ze aandacht voor de toekomst van miljoenen jongeren in oorlogs-  en conflictgebieden. Ik heb een plaat aangevraagd die ik altijd draaide in mijn jeugd. Jeremy van Pearl Jam. Het lied gaat over twee jongeren in Amerika die zelf niet bij machte waren uit hun dal te klimmen. Als ik daar nu over nadenk is ook die cirkel nu rond. Door mijn werk te doen hoop ik net wel het verschil te kunnen maken in het leven van de jongeren.

Hele fijne feestdagen en een heel goed en gezond 2016!

Margot

 

Back To Top