fbpx Skip to content

Sinds mijn samenwerking met Jasper (voorheen sport&hond coaching) zijn we achter de schermen bezig met de combinatie sporten & honden. Dat het een goede combinatie is weten we al jaren. Deze ervaring hebben we los van elkaar opgedaan in de praktijk zowel in de psychiatrie als in de (LVB) jeugdhulpverlening. Afgelopen jaar hebben we 2 pilots gedraaid om onze module sporten met je hond goed neer te zetten. We hebben hier lovende feedback over ontvangen. We zijn dan ook ontzettend trots. Niet alleen op de module zelf maar ook op de feedback over ons materiaal dat we hebben laten maken.

De eerste pilot was met een groep sportieve mensen uit mijn netwerk zonder ervaring met het werken met honden. We wilden namelijk echt weten of de honden meerwaarde hebben tijdens het sporten. De feedback die we na de training kregen was erg positief over de aanwezigheid van de honden. De aanwezigheid van de hond motiveerde de deelnemers toch extra. Daarnaast gaven ze aan dat de hond rust momenten tijdens de training gaf. Dit vonden de deelnemers ook een voordeel voor mensen die nog niet zo’n goede conditie hebben of sporten eigenlijk niet zo leuk vinden. Door de afwisseling vonden ze het sporten zelf namelijk makkelijker vol te houden.

De focus ligt tijdens het sporten met honden dus niet alleen maar bij keihard sporten maar wordt afgewisseld met aandacht oefeningen met de hond. Hierdoor verleg je je focus, zakt je hartslag en kan je ondertussen je adem weer onder controle krijgen.

De tweede pilot heeft plaats gevonden met collega Topdog trainers. Deze keuze om andere collega’s uit te nodigen was simpel; we wilden graag inhoudelijke feedback over de training en het materiaal dat we hebben ontwikkeld ter ondersteuning. Daarnaast vind ik het prettig dat er mensen met kennis kunnen zien dat mijn honden het leuk vinden wat we doen. Zo kunnen ze scherp meekijken waar wij denken dat de aandachtspunten zitten in het programma.

En ook de feedback op deze training was zeer positief.

De deelnemers hebben allemaal teruggegeven dat het materiaal & de oefeningen in de praktijk goed toepasbaar zijn. Ze gaven aan dat het een prettig werkboek is dat we hebben gemaakt en dat de oefeningen erg gevarieerd zijn. Om een training in elkaar te zetten hebben de deelnemers nu inspiratie genoeg.

Kortom; we zijn erg tevreden met het resultaat.

De jongeren die we ontmoeten, die niet lekker in hun vel zitten, weinig motivatie hebben, niet naar school gaan hebben allemaal die ene gemene deler: ze zitten niet te wachten op praat therapieën. Maar ze voelen vaak zelf ook wel dat het tijd wordt voor actie. Dat ze letterlijk in beweging moeten komen om anders met dingen in hun leven om te gaan. En al jarenlang hebben wij de ervaring dat ze dat graag ook wel willen. Ze zijn er allemaal niet op uit om ruzie met de hele wereld te willen. Overal uitgekotst en weggestuurd te worden….

Elke trainer / coach kan het sport element toevoegen binnen zijn of haar eigen praktijk. Het programma is ook erg geschikt om preventief in te zetten bij jongeren die dreigen uit te vallen. Het sport element maakt de training / coaching al snel wat stoerder. En de basis blijft hetzelfde; om goed te kunnen trainen met een hond heb je bepaalde basisvaardigheden nodig die de jongeren op dat moment net missen….. rust, controle en duidelijke (non-verbale) communicatie. Dus de module is altijd een mooie aanvulling op je eigen werkstijl.

Heb je naar aanleiding van de enthousiaste reacties van de deelnemers vragen over onze module; sporten met je hond? Mail gerust voor meer informatie; info@cohond.nl

Back To Top