fbpx Skip to content

Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. Hoe de psychosociaal hulphonden hier bij kunnen helpen? Door samenwerkingsopdrachten te doen met een hond leren de jongeren om duidelijk met elkaar te communiceren. En omdat er een hond bij is werken de jongeren ook (onbewust) aan hun non verbale communicatie, lichaamstaal en expressie. En last but not least;  de groep heeft plezier met elkaar en ook dat is heel belangrijk voor de sfeer en veiligheid in de groep.

Tijdens de individuele Topdog training werken jongeren aan hun weerbaarheid en sociale vaardigheden. Jongeren die de Topdog training hebben gevolgd worden in het algemeen minder gepest doordat ze meer zelfvertrouwen krijgen en weerbaarder worden.

Er zijn natuurlijk ook (binnen het onderwijs) momenten dat ik zonder hond werk. Als trainer van moeilijk opvoedbare en moeilijk lerende jongeren werk ik al bijna 20 jaar met de methodiek `leefstijl’. Dit is een sociale vaardigheidstraining voor groepen kinderen en jongeren. Leefstijl wordt ook gebruikt als preventie tegen pesten. Er komen tijdens `leefstijl’ veel onderwerpen aan bod die met dit onderwerp te maken hebben. Wat als je anders bent dan anderen? Wat weten we eigenlijk van elkaar en hoe kan het dat er zo vaak ruzie ontstaat? Deze onderwerpen kunnen naar mijn idee alleen maar besproken worden als de sfeer in de groep voor iedereen veilig is. Een veilige sfeer is voor elk kind overal de basis om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Mocht er toch een vervelende en onveilige situatie ontstaan is er een mooie interventie; `Sta op tegen pesten’. Deze methode bestaat uit een stappenplan. Als je de stappen volgt zorgt het er voor dat de sfeer in een groep jongeren veiliger wordt. Niet door te straffen maar door in gesprek te gaan met de groep.

Pesten is een groepsproces; de oplossing ligt dus ook in de groep!

De interventie is gebaseerd  op een methode uit Engeland dat is ontwikkeld na de zelfmoord van een jongen dat werd gepest; No-blame. De interventie is net als leefstijl zo opgebouwd dat het gedragsverandering teweeg brengt. Zonder één schuldige aan te wijzen maar iedereen in een veilige sfeer en omgeving verantwoordelijk te maken voor zijn eigen gedrag. Ik heb deze methode een aantal maal gebruikt en gelukkig heb ik gezien hoe snel en hoe verbluffend goed het effect is. Binnen een week is de sfeer in de groep zichtbaar verbeterd.

Het is ontzettend mooi dat er landelijk een week is georganiseerd waarin er volop aandacht is voor de aanpak van pesten.  Dit schooljaar is het thema: Online pesten. Pak ’t aan! Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar door aandacht en heeft het meeste kans van slagen als je leerlingen, ouders en je collega’s daarbij betrekt. Kijk voor meer informatie op: https://www.weektegenpesten.com/pak-t-aan/

Mijn honden en ik gaan ook vandaag weer naar onze vaste werkplek; een praktijkschool. Daar begeleiden we jongeren die dreigen uit te vallen vanwege gedragsproblemen. En we gaan kennis maken op een nieuwe school waar ze speciaal onderwijs aanbieden. Wat super gaaf dat deze scholen open staat voor het werken met dieren! Wil je ook meer informatie over de mogelijkheden? Mail gerust naar; info@cohond.nl

 

 

 

 

 

Back To Top