fbpx Skip to content

Ik ben Patricia Mulder. Na jaren werken in de psychiatrie, eerst als begeleider van re-integratiegerichte activiteiten en later als communicatie adviseur, ben ik een heel nieuw pad ingeslagen. Mijn eerste hond liet me zien wat er mogelijk is als je communiceert op basis van houding en energie. Een heel andere manier dan waar ik in gespecialiseerd was. Natuurlijker en meer relevant als je effectief met anderen wilt omgaan.

Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit principe ook aan anderen te leren en kwam in contact met Margot. Zij maakte me enthousiast voor de Topdog opleiding. Inmiddels heb ik de volledige opleiding afgerond en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, Hondsbrutaal. Ik ben gecertificeerd Topdog trainer. Daarnaast heb ik me toegelegd op leesbegeleiding met mijn hond Freddie. Dat doen we in de lokale bibliotheek en waar nodig zet ik R.E.A.D. ook in bij de kinderen/jongeren die ik begeleid.

Mijn hond Freddie is een Spaanse straathond. Hij is op straat gevonden en kwam in een Engels shelter terecht. Kort daarna zag ik zijn foto online en na een paar goede gesprekken met de begeleiders in het asiel, kwam hij naar Nederland. Freddie kwam, zag en overwon. Zo’n vrolijke hond, voor niets of niemand bang, echt hondsbrutaal. Als de fanfare langskomt, gaat Freddie voorop. Tikje eigenwijs, vermoedelijk zit er wat teckelbloed in hem, maar ook erg gericht op zijn begeleider. Hij kan veel, met de juiste overredingskracht. Dat maakt hem uitstekend om mee te werken. Plus dat hij gek is op mensen en kinderen. Freddie is gecertificeerd als psychosociaal hulphond.

Bennie, mijn andere hond, komt ook uit Spanje. Bennie heeft een niet zo leuke start gehad en heeft toen hij net bij ons was veel moeten leren. Langzaamaan heeft hij geleerd dat de wereld niet zo spannend is en dat mensen prima te vertrouwen zijn. Hij heeft inmiddels laten zien dat hij erg geschikt is voor zijn taak, ook al is hij nog jong. Hij is een superlieve knuffel, die snel meegaat in de emotie en die uitvergroot. Ben jij blij, is hij extreem blij, ben je verdrietig, dan kruipt Bennie bij je. Hij wil graag leren en is gek op stunts. En op kinderen. Inmiddels hebben we flink getraind en heeft hij wat ervaring opgedaan. Hij is zelfverzekerder geworden en is nu een mooie aanwinst om in te zetten tijdens de Topdog trainingen. Bennie geniet van de samenwerking met de deelnemers, je ziet de band elke sessie groeien. Heel mooi om te zien, ook voor de deelnemer. Ook Bennie is gecertificeerd.

Sinds kort gaat ook mijn jongste hond Binq mee werken. Binq is een Barbet, oftewel een Franse Waterhond. Dit oude ras staat bekend om zijn vrolijke, vriendelijke, evenwichtige en leergierige karakter en zijn flinke haardos. Dit zie ik allemaal terug in Binq en hij voegt er nog iets aan toe: al vanaf mini-puppie af aan is hij een meester in het maken van contact. Hij zoekt mensen en kinderen op, kan volledig opgaan in een knuffelsessie en laat merken dat hij je ziet. Heel waardevol in de trajecten. Binq is nog jong, zijn vrolijkheid grenst soms nog aan lomp gedrag, daarom werk ik nog niet heel vaak met hem samen.

 

Je komt mij tegen bij
Back To Top