fbpx Skip to content

De samenwerking tussen Mens & Hond Consultancy en CoHond is vorig jaar goed bevallen en daardoor vindt nu voor de tweede keer de Topdog basisopleiding plaats in Alphen aan den Rijn. Tijdens de basisopleiding leren de deelnemers de Topdog methodiek kennen, leren ze voor welke doelgroep de methodiek geschikt is, wat de effecten zijn, hoe hij in zijn werk gaat en welke rol de hond speelt.

Vorige week hebben Rob en ik kennis gemaakt met de groep. Er zijn in totaal 8 deelnemers dus de groep zit goed vol. De achtergronden van de deelnemers zijn heel divers. Het maakt voor de opleiding ook niet uit of je een kynologische achtergrond hebt of niet, tijdens de opleiding komt er genoeg informatie over hondengedrag aan bod. Ook hoef je geen hulpverlener te zijn om de opleiding te volgen. De methodiek is helemaal uitgeschreven en als je deze volgt kan er (bijna) niks mis gaan. Als je na de basisopleiding met je hond aan de slag wil volgt er ook nog coaching op de werkvloer. Rob en ik begeleiden de deelnemers dan om de methodiek ook in de praktijk echt goed en veilig neer te zetten.

Als je na de coaching aan de slag gaat als Topdog trainer is het noodzakelijk om elk jaar je honden te laten keuren. Zo wordt er met je meegekeken of de honden nog echt wel plezier in hun werk hebben en of ze inzetbaar zijn voor elke doelgroep en waar je rekening mee moet houden tijdens je werk. Natuurlijk blijf je als werker/eigenaar zelf verantwoordelijk voor de inzet van je honden maar door iemand van buitenaf mee te laten kijken verkleint de kans op ongelukken en/of te veel werkstress voor je honden. Je bent als Topdog trainer hulpverlener en dierbegeleider, dat is niet te onderschatten.

Gister stond de opleiding in het teken van de matching. Rob heeft voorgedaan hoe hij een matching doet met zijn hond en een deelnemer. Bobby is jong en nog in opleiding dus dit was een hele mooie gelegenheid om hem te laten wennen aan het werk. Zelf heb ik de matching voorgedaan met Moos. Moos en ik werken normaliter veel individueel dus dit was een mooie kans om hem aan de slag te zien met een wat grotere groep in Topdog setting.

En echt, beide honden deden het super! Ze waren erg enthousiast en klaar om aan de slag te gaan. Aangezien de matching draait om de klik tussen de hond en de deelnemer hoefde Bobby en Moos verder nog niet veel meer te doen dan ontspannen aanwezig te zijn in de groep. De stap naar aandacht oefeningen komt volgende week.

Wat mooi was om te laten zien aan de groep dat Rob en ik beide dezelfde methodiek inzetten maar ieder op onze eigen manier. We geven uiteraard dezelfde informatie en in dezelfde opbouw (anders zouden we de methodiek niet in stand houden) alleen vaak in een andere setting. Rob krijgt zijn deelnemers meestal op zijn locatie en ik ga vaker naar jongeren (zorgmijders) thuis. Dus onze matching zier er qua vormgeving net wat anders uit.

En het was natuurlijk erg belangrijk om te laten zien aan de groep hoe leuk de honden het vinden om aan de slag te gaan. Hoe de honden zich natuurlijk kunnen bewegen in de groep en zelf interventies kunnen doen naar de deelnemers. Door de methodiek in te zetten creëer je een rustige, veilige sfeer voor de honden. De honden blijven het werken daardoor ook leuk vinden en de risico’s op ongelukken of hoge stress beperk je tot het uiterste. En dat is voor mij persoonlijk dan weer heel waardevol om terug te krijgen van de groep.

 

 

Back To Top