fbpx Skip to content

Kennis maken – aandacht – natuurlijk leiding geven – vertrouwen – verzorgen. Dat is in grote lijn wat de jongeren leren als ze met een psychosociaal hulphond gaan samenwerken tijdens de Topdog hondensova training.

Gister avond hebben we tijdens de basisopleiding tot topdog trainer het laatste onderdeel behandeld; verzorgen. Vanaf volgende week gaan de deelnemers zelf een topdog training  voorbereiden voor de rest van de groep. Leuk, leuk 🙂 !

Tijdens verzorgen komen alle elementen uit de training samen en daarom komt het ook tegen het einde van het traject aan bod. Naar de jongeren toe vergelijk ik het vaak met autorijden. Niet dat ze hun rijbewijs al hebben gemiddeld genomen maar ze kunnen zich er wel een voorstelling van maken. Eerst moet je kijken, dan leer je gasgeven, koppeling in trappen, schakelen, remmen en uiteindelijk moet je zelfstandig alles tegelijk doen als je veilig de weg op wil. Als je een hond veilig wil laten verzorgen tijdens de topdog training heb je basis vertrouwen nodig tussen de deelnemer en de hond, positieve aandacht tussen beiden en vrijgevigheid van de deelnemer naar de hond toe. En elke hond heeft daar weer andere behoeftes in. De honden die Rob (mens&hond consultancy) gister bij zich had tijdens de opleiding vinden het fijn als je op vrolijke toon tegen ze blijft praten tijdens het borstelen.

Het blijft tot het einde van het topdog trainingsprogramma nodig dat de jongeren de geleerde vaardigheden toepassen die zorgen dat de hond het leuk vindt. Dus is het niet handig als jongeren tijdens het borstelen over de hond heen hangen en ook niet in die situatie bv ineens wel veel over de kop aaien. Honden vinden dit gewoonweg niet fijn. Als trainer is het belangrijk dat je je hond goed kan `lezen’. Kleine signalen die de hond geeft moeten wij goed kunnen interpreteren om teveel stress of ongelukken te voorkomen. Ondanks dat de honden getest worden blijven het honden. En naast dat we moeten zorgen dat er geen ongelukken gebeuren is het noodzakelijk dat ook de hond gewoonweg plezier houdt in zijn rol.

Nu we de volgende fase van de opleiding hebben bereikt besef ik me ineens hoe snel het gaat. Wat vind ik het ontzettend leuk om de deelnemers zo te zien groeien in hun rol als topdog trainer. Wat ontzettend gaaf dat ik vanuit CoHond mijn steentje hier in kan bijdragen. En wat kijk ik uit naar de trainingen die de deelnemers vanaf volgende week zelf gaan geven!

Back To Top