fbpx Skip to content

Het geeft mij een kick om jongeren te helpen. Echt contact hebben met ze, samen doelen behalen, gedrag veranderen, gewoontes te doorbreken en samen uitdagingen aan te gaan die ze verder helpen in hun leven. De jongeren die zich bij mij aanmelden voor een trainings- of coaching traject met mijn hulphond samen zoeken hulp om verschillende redenen.

Jongeren willen bijvoorbeeld leren hoe ze om kunnen gaan met een psychiatrisch ziektebeeld of (verstandelijke) beperking.

Vaak krijg ik dan de vraag hoe mijn honden hierbij kunnen helpen. Hoe helpen de honden mij bij het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfinzicht bij jongeren met een psychiatrisch ziektebeeld, agressie regulatie problemen of angsten en depressies?

Autistisch spectrum: over het algemeen vinden jongeren de manier waarop een hond contact maakt makkelijker dan hoe andere mensen dat doen. Een hond stelt immers geen eisen aan de vorm waarop de jongeren reageren op de toenadering.

ADHD: honden zien `druk gedrag’ als een uitnodiging om te spelen. Jongeren die bewegelijk zijn kunnen zich uitleven door met de hond te spelen. De hond reageert hier enthousiast op. Dit geeft de jongeren zelfvertrouwen. Jongeren worden (automatisch) rustiger bv bij het onderdeel verzorging en ervaren dat ze kunnen `schakelen’ tussen druk zijn en rustig(er) worden.

Agressie: Veel jongeren die agressief zijn gaan wel respectvol om met dieren. Het begeleiden van een hond bevordert de basale zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, geduld en discipline.

Hechtingsproblematiek: jongeren met een hechtingsprobleem hebben vaak weinig zelfvertrouwen en/of vertrouwen in andere mensen en hebben vaak wel vertrouwen in dieren.

Verlegenheid en faalangst: met rust, bedachtzaamheid en zelfverzekerde lichaamstaal hebben jongeren al snel overwicht bij honden. Deze vaardigheden zijn snel aan te leren. Hierdoor doen jongeren veel succeservaringen op wat hun zelfvertrouwen versterkt.

Angst: een hond reageert clownesk om spanning op te lossen. Hierdoor worden jongeren afgeleid en hebben ze plezier waardoor ze kunnen leren hun angst te relativeren.

Morgen hebben Morris en ik een kennismaking met een nieuw meisje die veel uitdagingen tegen komt in haar (jonge) leven. Ik krijg er een kick van dat wij haar mogen helpen!

 

 

 

 

Back To Top