fbpx Skip to content

Afgelopen vrijdag was het zo ver. De workshop `werken met psychosociaal honden in de (jeugd)hulpverlening en het onderwijs’ vond plaats. In samenwerking met de kwispelcoach hebben Sepp, Yindee en Moos en ik de enthousiaste deelnemers een kijkje gegeven in de wereld van trainen en coachen met hulphonden.

Na de kennismaking stonden er oefeningen met de honden op de agenda. In twee groepjes hebben de deelnemers kunnen ervaren wat het verschil is tussen coachen en trainen met een hond. Want het buiten samen werken met de honden is natuurlijk leuker dan dat wij alleen praten en uitleg geven. Ook tijdens deze oefeningen stond het thema `kwaliteiten en valkuilen’ centraal. Suus heeft door middel van het stellen van schaalvragen met alle deelnemers een stap de toekomst in gezet. Daarbij zijn de kwaliteiten van de deelnemers meegenomen die ingezet kunnen worden om individuele doelen te behalen. Als vervolg op deze oefening hebben de deelnemers een parcours gebouwd en/of gelopen. Daar werd al snel duidelijk dat er onderweg de doelen die de deelnemers bij aanvang van de oefening hadden werden bijgesteld. Zoals het ook gaat in de praktijk. Met het einddoel voor ogen kunnen er onderweg omstandigheden veranderen waardoor de stapjes er naar toe toch anders gaan dan verwacht.

Niet alleen de kwaliteiten en valkuilen van deelnemers zelf kwamen aan bod maar ook wat het werken met honden betreft. Er komt best veel bij kijken, soms meer dan er gedacht wordt. Welke oefening je bijvoorbeeld uit kiest bij welke jongere en hoe de omgevingsfactoren hier ook een rol in spelen. Dat werd met name duidelijk bij het onderdeel trainen met de honden waar ik zelf een workshop in gaf. Door de deelnemers oefeningen te laten doen die de jongeren ook doen tijdens bv een topdog training werd het duidelijk hoeveel vaardigheden de omgang met de hond eigenlijk kost. Ongemerkt werkten de deelnemers hard aan hun expressiviteit in het gebruik van hun lichaamstaal en stemgebruik. Ook was het ook tijdens de uitleg van de oefeningen zaak om de focus bij de honden te houden in verband met allerlei uitdagingen (prikkels voor de honden) in de omgeving waar we mee te maken hadden gezien we buiten trainden. Door dit zelf te ervaren hebben de deelnemers kunnen voelen welke positieve effecten het heeft om sociale vaardigheden, weerbaarheid en motivatie te trainen met een hond als metgezel. En niet onbelangrijk; iedereen heeft kunnen ervaren hoe je verantwoord kunt werken met honden en hoeveel plezier onze CoHonden hebben in hun `hondenbaan’.

Tijdens de lunch was er tijd om lekker (bij) te kletsen en te netwerken. Na de lunch draaiden de groepjes om. Door met de hond aan de slag te gaan konden de deelnemers zelf ervaren wat het werken met honden voor een impact heeft. De onzekerheden die er komen kijken bij het werken met de hond van iemand anders en de vertaalslag van hoe dat in de praktijk gaat met jongeren. Het was heel mooi om vanaf de zijlijn dat proces waar te nemen bij de deelnemers.

Het nabespreken van de oefeningen was de afsluiter van de dag. De deelnemers hebben genoten en een hoop nieuwe stof gekregen om over na te denken. En Suus en ik? Ook wij hebben weer een hoop geleerd van onze honden, zoals elke keer weer. We nemen dit mee voor onze nieuwe workshops die gepland staan in februari.  We hebben er nu al zin in!

 

 

 

 

Back To Top