Het is medio augustus en voor Midden Nederland loopt de zomervakantie langzaamaan weer tegen het einde. Aangezien de trainers van CoHond in veel verschillende regio’s werkzaam zijn hebben we niet echt een zomersluiting. Deelnemers die op vakantie zijn stoppen tijdelijk met het volgen van trainingen en als de trainer zelf op vakantie gaat komt het vanzelfsprekend ook tijdelijk stil te liggen. Toch duurt deze zomervakantie voor onze psychosociaal hulphonden langer dan we van te voren hadden ingeschat. Het is namelijk heel warm deze zomer. En als de hitte zo aanhoudt zoals hij nu doet in augustus is het niet altijd verantwoord om te werken met onze psychosociaal hulphonden. Daar zijn een aantal redenen voor. We hebben deze even op een rijtje gezet.
Wij werken veelal ambulant. Dat houdt in dat we de trainingen die we geven zo dicht mogelijk bij huis van de deelnemer laten plaatsvinden. Je kan je voorstellen dat alleen de autorit soms al te warm is voor onze honden. Laat staan als er onverhoopt iets is waardoor de hond even in de auto moet blijven wachten. Nu zijn er wel veel mogelijkheden om een auto koel te houden voor de honden. Er zijn natuurlijk hondenbanen die altijd doorgaan zoals voor de politiehonden of speurhonden. Zij kunnen niet zomaar de hele zomer vrij nemen. Maar als de hulpverlening even kan stoppen is het dus ook niet nodig om een psychosociaal hulphond de hele zomer door in te zetten.
Wij werken vaak ook met deelnemers buiten als we trainingen geven. Heb je op een warme dag dat de zon veel schijnt weleens aan het asfalt gevoeld? Nee? Moet je eens doen. Dan kan je voelen waarom wij graag schoenen dragen ;-). De voetzolen van de honden zijn hier niet altijd tegen bestand.
Een hond kan ook oververhit raken. Ook als hij lekker gaat zwemmen! Het is echt een misverstand om te denken dat veel lichamelijke inspanning voor een hond op te lossen is door een duik in het water. Als de hond namelijk daarna weer gewoon in de zon loopt of rent heeft zijn natte pak ongeveer hetzelfde effect als jij een nat petje op je hoofd hebt en deze laat drogen in de zon. De hitte slaat vanzelf weer toe… en misschien wel dubbel. Het nare is dat honden niet aangeven waar hun grens is. Zij willen namelijk graag werken en zij willen graag met ons `op jacht’. Zij kunnen niet vooruitdenken zoals wij en ze hebben geen vermogen om een plan te maken en deze aan ons uit te leggen. Dat betekend dat als een hond oververhit is je eigenlijk altijd te laat bent. Je hond zal tijdens je activiteit niet altijd extreem kenbaar maken dat hij oververhit raakt. Op de makkelijk te lezen signalen na is het niet altijd goed te merken. Eenmaal terug thuis zie je pas hoe inspannend die hitte eigenlijk was.
De warmte doet, net als bij mensen, ook iets met de concentratie van de hond. Kleine inspanningen kosten meer moeite. Oftewel een hond moet dan dubbel zo hard aan het werk. Ik durf zomaar te wedden dat jij met deze hitte ook niet ineens extra werk mee naar huis neemt.
Kortom, redenen genoeg om de vakantie voor de psychosociaal hulphonden een beetje te verlengen. Net als elke trainer viert ook elke hond op zijn eigen manier vakantie. Dat is ook maar net wat de trainer voor zomerplannen heeft. Soms kan de hond mee op vakantie, de ander zoekt thuis een oppas en het komt voor dat honden naar een dierenhotel gaan. Het is maar net wat de honden zelf ook gewend zijn. Zelf was ik heel blij met de oppasadressen voor mijn honden. In Zuid Frankrijk was het dagelijks tegen de 39 graden. Ik had niemand een plezier gedaan om Morris, Moos, Yindee of Trippel in de auto mee te nemen die kant op. Ik vind zelf als er een hond mee gaat dat het vakantieprogramma daar ook op aangepast moet worden. Dan was ik geen stadjes gaan bezoeken, was ik niet over de markt gaan struinen en had ik ook niet die hele mooie bergwandeling gemaakt.
In het filmpje zie je een aantal psychosociaal hulphonden uit ons team. Scizo, Bee, Eli & Kiara geven een klein kijkje achter de schermen van hun vakantie. Hoe ze er bij liggen aan het einde van het filmpje…. De vakantie was zichtbaar geslaagd!